14 studenoga 2008

EGZODUS SLATINSKIH DOKTORA

Tjedan je, u kojem u zdravstvenom kalendaru crvenim slovima piše Osteoporoza. Bolest karakterizira gubitak mineralne gustoće kostiju, njeno stanjivanje, gubitak čvrstine i na koncu prijelom. Jedan je od najozbiljnijih uzročnika invaliditeta u starijoj životnoj dobi. Tipična bolesnica je mršavica u menopauzi, sa zavidnim pušačkim stažem. Liječenje obično počinje u uznapredovaloj fazi bolesti (guravost, bolna leđa, koljena, kukovi itd) ili poslije spontanog prijeloma i zapravo je pokušaj saniranja već napravljene štete. Prevencija je najbitnija: pojačana fizička aktivnost, prehrana bogata kalcijem (mlijeko, sir), sunčanje i D vitamin.
Hrana je nutricionističko, zdravstveno i nažalost egzistencijalno pitanje. Njome unosimo sve što je bitno za pravilno funkcioniranje našeg organizma: vitamine, minerale, imunoglobuline, proteine, šećere, masnoće. Tijelo naše osjeća zdravu i uravnoteženu prehranu i zahvalno nam je na tome. Ona je fini imunološki štit našeg organizma. Ona širi kulturu, približava ljude, postaje pitanje životnog stila i filozofije. Ali, hrana osim svega navedenog, vrlo često, opasan je otrov koji izaziva mnoge bolesti. Poznata je i ispravna ona narodna, da najviše bolesti natučemo svojim ustima.
Među evanđelistima je i jedan liječnik. To je sveti Luka. Karakterizira ga otmjen stil pisanja, fina analiza događaja, korištenje literature svoga vremena pri pisanju. Medice, cura te ipsum (Lk 4,23). Liječniče, izliječi samog sebe; naš narod kaže i najprije pometi ispred svoga praga. Luka zna da je najjača snaga svjedočenje. Inzistira na tome. Vjerojatno se sv. Lukom nadahnuo i naš aktualni ministar kada je isposlov’o da doktori šest mjeseci prije prestanu s nepušenjem u odnosu na ostali puk.
Aktualna tema u slatinskom zdravstvu je egzodus doktora. U dva mjeseca Slatinu napušta najmanje pet liječnika. Nastavak je to stručnog pustošenja slatinskog zdravstva. Nestaje Hitna pomoć i pripravnost u Voćinu. Vjerojatno će se zatvoriti i neke seoske ambulante. Istina, Dom zdravlja je oglasio potrebu za tri nova liječnika, samo je nejasno odakle će doći. Županijski poglavari, kao vlasnici navedene ustanove, ne oglašavaju se. Prave se toše. Šalju emisare, jer u međuvremenu Dom zdravlja je ostao bez ravnatelja, a v.d. ravnatelja je podnio ostavku. Emisari trebaju «minus pet liječnika» prebaciti na 10 preostalih obiteljskih liječnika, koji već sada rade u nemogućim uvjetima. Imaju preopterećene ambulante, iznad normativa su, nagriženi su sindromom izgaranja na poslu. Zabrinuti su. Njihovu zabrinutost će vjerojatno, vrlo brzo, s njima dijeliti i njihovi pacijenti. Oni imaju pravo na odmornog, naspavanog, koncentriranog, cjelovitog, dostupnog liječnika u ambulanti primarne zaštite. Nisu oni papir, da ih se može zgužvati i baciti u koš, u slučaju pogreške. Ili, možda neki misle drugačije?
A, kolegicama i kolegama koji odlaze, hvala. Neka Vam je sretno, s profesionalnog stanovišta niste pogriješili.
Napisao: P. Nedić

Nema komentara: