17 siječnja 2010

DIJAGNOZA "F"

Medicina je dar i dobro svijeta.  Svjetski centri znanja, izvrsnosti, pa i moći, ju profiliraju stvarajući bezbroj dijagnostičkih i terapijskih obrazaca kao smjernice za svakodnevni rad i praksu. Medicinari diljem svijeta, osobito siromašnog, time se s pravom ponose.

Nacionalne medicine su također bitne, jer svoje zdravstvo prilagođavaju aktualnoj nacionalnoj patologiji. Procesom navedenog prilagođavanja hrvatska medicina je poprimila neke osobitosti koje ju čine jedinstvenom u svijetu. Ta osobitost zove se dijagnoza «F».

Što je to «F»? Efom počinju dijagnoze koje opisuju stupanj devijacije duha i svijesti pacijenta. Kombinacijom sljedeće tri brojčane oznake dobiva se više stotina duševnih (psihijatrijskih) dijagnoza. Osobitost našega efa, nije teško pogoditi, zove se zloupotreba i prostitucija, i mišljenja sam, da je to jedna od najozbiljnijih hipoteka i strukturnih grijeha novije hrvatske medicine.

I najveće poniženje pravim psihijatrijskim bolesnicima.

Posljedice lažnoga «F» i neprepoznatog i neliječenog pravog «F» za svako društvo su dramatične i razorne. Npr. brisanjem lažnih efovaca iz mirovinskog registra bila bi najsnažnija mjera spasa državnog proračuna. Ali, «lažnjaci» su uglavnom samozatajna i proračunata družina koja igra na sigurnu kartu vremena kao najvećeg prijatelja.

Veću opasnost i štetu za društvo čini kategorija, neliječenih, pravih efovaca. Ta nasilna i dozlaboga destruktivna skupina, premrežila je javni prostor i služeći se nedodirljivošću osobnih sloboda, koristi društvo za svoju psihoterapiju. Perverzija!

«F» područje je vrlo osjetljivo. Teško se objektivizira, podložno je dnevnim mijenama i ne trpi radikalna rješenja. Uz dobar medicinski filing, traže se filigranska rješenja iz radnog zakonodavstva koja su često učinkovitiji filter, od najrazvikanijih psihijatara.

«Bolje je šutjeti i biti smatran budalom, nego progovoriti i odstraniti svaku sumnju», jednostavno, državnički, sažeo je problematiku navedenog područja američki predsjednik Abraham Lincoln. A živio je puno prije, nego je trust medicinskih mozgova smislio «F»dijagnoze.

Nema komentara: