26 prosinca 2008

IZGUBLJENI U SLOBODI

Poslije dva velika svjetska rata i totalitarnih sustava koji su zajedno odnijeli preko 100 milijuna ljudskih života, samo u Europi, duh poštivanja ljudskih prava i zaštite dostojanstva ljudske osobe i obitelji uobličen je u Općoj deklaraciji UN-a. 60.obljetnicu deklaracije slavimo ovaj mjesec. Navedena deklaracija poziva na pravo na život svakog ljudskog bića od začeća do prirodne smrti, pri čemu svako dijete ima pravo biti začeto, rođeno i odgajano unutar obitelji koja se temelji na braku između žene i muškarca.
Vrijeme je učinilo svoje i stara dama (Europa) se promijenila. Postala ja čangrizava, bahata, mušičava i svojeglava. Posenilila je. Zaboravila je sve svoje patnje, bol i žrtve te se počela klanjati novom «zlatnom teletu»- liberalizmu. Odrekla se svog identiteta, proklamirala kulturu smrti i okrenula leđa obitelji. Djeci pri tome osobito. Ne bih pri tome ni slova zucnuo protiv autohtonog liberalizma, recimo našeg Vlade Gotovca, kao pozitivne civilizacijske baštine. Liberalizam europskog tipa izrodio se u hedonizam, moralni anarhizam i društveni kretenizam. Žrtve novih «vrijednosti» već sada mjerimo u desetinama tisuća godišnje. Novi rat neće biti potreban. Makar smo tek u holu europske škole, njihove vrijednosti brzo smo usvojili. Kao dobri europski đaci.
U Zagrebu je osnovana ambulanta za debljinu. Čisto europski trend. Vitki, mladi, izbildani kolega čeka svoje pacijente. A bit će ih napretek. Najbolje započeti s polovicom pretilih hrvatskih školaraca, recimo njih sto tisuća, u prvom turnusu. Ne sumnjam da će se u čekaonici naći i kumica, bakica i ocvalih švalera u potrazi za novim početkom. Trebat će zato podebljati državnu zdravstvenu lisnicu.
U međuvremenu, u ime tako dragog liberalizma, djeca nam za vrijeme školskog odmora gluvare po gradu s kiflama u ustima, mame zabavljene serijama ne kuhaju, tate se ne rekreiraju zbog «uklještenog živca», učitelji rješavaju neriješeni status. A mladi doktor, prije nego osijedi, valjda će shvatiti da borbe i lijeka protiv vjetrenjača nema.
Liberalne teme ušle su i u visoko društvo. Javna televizija je konstantno u aferama, tjedan je prošao bez humanitarnog koncerta, homoseksualne udruge Kontra i Iskorak dobivaju prostor kao da su stvorile Hrvatsku. Ostaje nejasno čije lice isijava veću slobodu: premijerovo s «povijesnom odorom» i brčićima, predsjednikovo s tajnovitom bradom ili izbrijanovo Thompsonovo. Da, i koliko će rupica Šuker doteć svoj remen. Liberalizam je voda duboka.

Nema komentara: