02 siječnja 2009

SRCE- BOLJE ZA LJUBAV, NEGO ZA BOLEST

Potrošena tinta pjesnika, suze djevojačke, bol mladića, topla ugoda ljubavi. To je srce. Tek u kasnijim godinama spoznajemo da se pod tim imenom krije najvažniji ljudski organ. Težine do 200 grama, veličine ljudske šake, građom snažan mišić, upravljan spletom finih živčanih niti. Sve pod kontrolom viših centara u mozgu. Ipak, radi potpuno samostalno, bez utjecaja naše volje; danju, noću, oko 100 tisuća otkucaja dnevno, i tako cijeli život. U funkcionalnom smislu podijeljeno na desnu i lijevu stranu, podjednako važne. Desna strana je logistička, obogaćuje krv energijom; lijeva je nutritivna, prehranjuje energijom čitav organizam. Posjeduje izvrsnu vremensku i uvjetnu prilagodljivost u brzini rada, visini tlaka rada, volumenu izbačene krvi, što rezultira ogromnim rezervnim kapacitetom. U milisekundi brzina otkucaja će se povećati sa 30 na 180/minuti, tlak rada varirati će 4-120 mmHg, isto tako i volumen izbačene krvi. Lijeva strana je osobito snažna, može izbaciti krv 10 m u daljinu. Jednim istiskanjem izbaci 80 ml krvi, u jednoj minuti 5 litara. Isto toliko litara izbaci i desna strana srca. Lijeva izbacuje krv u aortu, desna u pluća. Troši 20% energije («krvi») organizma, racionalno, do razine perpetuum mobile-a. Premda se «kupa» u krvi, istu ne koristiti za svoju prehranu, nego to čini preko posebnih krvnih žila, koronarnih arterija. Savršenstvo reda!
Svijet krvnih žila je ništa manje osobit. Istisnuta krv iz lijeve strane srca pretvara se u energiju krvne žile, koja svojim daljnjim stiskanjem gura pulsni val krvi prema naprijed, sve do «zadnje» stanice. To je obrazac poznatog fizikalnog zakona o očuvanju energije. A ta istisnuta krv ispunjava stotine metara krvnih žila- arterija koje stalnim granjanjem na kraju čine mrežu kapilara, ukupne dužine od 96 tisuća kilometara (dvije dužine ekvatora!). Arterije ili žile kucavice također se ne prehranjuju krvlju koju prometuju, nego to čine tek kapilare preko kojih se i prehranjuju stanice organizma. Brzina kretanja krvi u aorti je preko 1 m/s, u kapilarama 0,3 mm/s. Krv iz desne strane srca, koja je u nj dolazi iz vena, odlazi u pluća gdje se obogaćuje kisikom koga udišemo, te tako obogaćena krv odlazi u lijevu stranu srca. To je čudesni svijet zdravog srca i krvnih žila. Umnožak izbačene krvi srca i otpora krvnih žila zove se, dobro nam poznati, krvni tlak.
Još prije 350 godina liječnik Sydenham je rekao da duljina našeg života je određena trajnošću naših arterija. To i danas vrijedi, posebno u svjetlu činjenice da u Hrvatsko 51% stanovništva umire od bolesti krvnih žila.
I dobro je da srce prepoznajemo po gore spomenutoj ljubavi, a ne po bolestima. Jer, ono i je za ljubav i ljubav je koja svojim savršenstvom slavi Stvoritelja.

Nema komentara: