16 siječnja 2009

PRETILOST I ZDRAVLJE- KARAKTER NA ISPITU

Godina je loše krenula. Umjesto stezanja remena, raspojasali smo se, i to dobrano. Blagdanski izazovi bili su preveliki, nismo odoljeli. Zato ćemo ponoviti gradivo.
Problem debljine star je koliko i ljudski rod, datira od Evine biblijske neposlušnosti i jedenja jabuke sa zabranjenog stabla. Time postadosmo baštinici istočnog grijeha neposluha.
Prekomjernu tjelesnu težinu danas uobičajeno izražavamo suhoparnom formulom, BMI (indeks tjelesne mase), a predstavlja omjer tjelesne težine i visine izražene u metrima na kvadrat. Poželjna težina je 18,5-25, debljinom nazivamo BMI 25-30, BMI>30 predstavlja pretilost, a BMI>40 kg/m2 morbidnu pretilost. Prema nekim studijama u Hrvatskoj je preko 50% odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom (djece oko 30%!), a morbidno pretilih oko 70 tisuća. U praksi razlikujemo još, potencijalno opasniju, pretilost tipa jabuke (velik trbuh!) i kruškoliku (pretilost stražnjica i bokova!). Trbušnu pretilost određujemo mjerenjem opsega struka, struk veći od 94 cm za muškarce i 80 cm za žene predstavlja povećani kardiovaskularni rizik. K tomu, pretilost je temeljni kamen mnogih drugih faktora rizika: šećerne bolesti, povišenih masnoća, visokog tlaka, depresije.
Liječenje pretilosti je multidisciplinarno, a u biti je to veliko kaotično tržište, gdje svatko nudi svoju robu, jer kupaca je u izobilju. U tržište ubrajam i mnoge popularne dijete, često koncipirane na marketingu, neke od njih su, k tomu, čista medicinska besmislica.
Osobno bih najradije, kao drevni liječnik Paracelsuz (15 st.), spalio sve «dijetne kanone» i okrenuo se «iskustvu prirode».A to iskustvo temeljim na jedinstvu trojstva: genetike, kretanja i prehrane.
Genetika je nesporno presudna za debljinu dijela populacije, ali je još češće nemušta izlika inertnosti i lijenosti. Dobar i jak motiv jači je genetske predodređenosti.
Čovjek je po definiciji biće pokreta, a kretanje je kozmičko (kreće se zemlja, galaksije, elektroni), povijesno-znanstveno (Galileovo «ipak se kreće») i narodno («blago riti dok može iti») određenje i poveznica. U tu poveznicu teško se uklapa čovjek, baš zanimljivo!? Konformizam i samodopadljivost jači su, prevagnulo je sjedilačko u njemu. Prkosi svome ishodištu. Dok tako bude, biti će i debljine i pretilosti.
Prehrana je najslabija karika, premda njena uravnoteženost, pa i životna filozofija bazirana na njoj, temelj su zdravog života. Od onog pomalo bestijalnog «prežderavanja», sveli smo ju pod pristojniju sintagmu «kultura prehrane». Sadržaj je ostao sličan. Za bazalno održavanje i uobičajene aktivnosti treba tako malo kalorija, višak se uredno usaljava.
Nenadomjestiva je u svemu tome pozitivna klima društvene zajednice kroz edukacije, poticanje, organiziranje i stvaranje kvalitetnih sadržaja. Rješavanje pretilosti je pitanje zdrave logike, ulaz mora biti manji od izlaza. Uz pozitivan motiv, uravnoteženu prehranu, i primjereno kretanje, cilj je ostvariv i održiv. Sve drugo je magla. Imamo li snage izaći iz nje i pogledati istini u oči?

Nema komentara: