13 svibnja 2009

SPOLNOST I MOZAK

Od mnoštva mogućih tema za pisanje koje mi se roje po glavi, unutarnji glas me ovaj tjedan vodi u svijet spolnosti (seksualnosti). A sjetih se i poduke starijih kolega, da su seksualne teme, najneutralniji oblik ljudskog izražavanja.
Proljeće je vrijeme buđenja. Flore, životinjskih vrsta, ali i ljudskih emocija. Potonje su osobito stanje duha i svojevrstan jezik socijalnog života i djelovanja. Ne postoji jača emocija od ljubavi. A, od ljubavnih emocija, spolna je vjerojatno najjača. Jaka je, da može brda valjati, ali istovremeno nas svojom suprotnošću spustiti u primitivni animalizam i negirati sve ljudsko u nama.
Mozak je najvažniji spolni organ, poznata je poštapalica. Međutim, nije samo poštapalica, u tome leži i dobar dio istine. Neurobiologija spolnog podražaja je poznata. Sve kreće od osjetilnih podražaja: vizualnih, slušnih, kontaktnih, mirisnih i mnogih drugih. Osjetilna informacija dolazi u mozak, u dio koji se zove hipotalamus. U mozgu se informacija obrađuje i započinje nova neurobiološka kaskada u koji su uključeni hipofiza (također dio mozga) te ciljni organi, u ovome slučaju spolni organi. Dakle, bez zdravog mozga, u doslovnom smislu, spolni čin nije moguć. Poznato je, mladi pacijenti s patološkim, obično tumoroznim promjenama u mozgu (hipofizi!), kao prvi simptom imaju impotenciju. Ona u takvim slučajevima nosi mnoštvo osobnih i bračnih konfuzija, sumnji, pa i nevjera, a onda obično poslije godinu, dvije otkrije se pravi uzročnik, tumor hipofize. I tada, jedna drama, nastavlja se drugom, još opasnijom.
Hrvatsko društvo zapljusnuto nametnutim, pijanim europskim liberalizmom i hedonizmom brzo je dovelo seksualnost na novinske naslovnice. Danas je glavna novinska vijest, slogan «seks na eks», kojim maturanti traže besplatne kondome i pilule. I još više, traže društvenu brigu i odgovornost u slučaju «probušenih» kondoma i kontraverznih pilula. Dakle, na djelu je novi paradoks. Kada nema besplatnog studiranja, neka bude barem besplatnog seksa. Jasno je, da ova seksualna razmišljanja nemaju veze sa mozgom. Želim vjerovati, da su više plod bolesnih novinarskih mozgova u borbi za održanje padajuće tiraže, nego većinskog razmišljanja naše mladeži.
Besplatni seks je još simpatičniji dio priče. Onaj zloćudniji su droga, kronični alkoholizama, homoseksualizam, poremećaj osobnosti, nasilništvo i ubojstva.
Zato, sa sjetom ostaje sjećanje na vrijeme džentlmenskih švalera i kurvara, te suptilnih dama, koje su u zamjenu za običnu diskreciju, znale primati i davati nezaboravne trenutke uživanja. Današnji seks se sveo na jeftinu robu, razinu besplatnih udžbenika i čokoladica kinder bueno, često akt agresije začinjen etanolskim parama, lišen ijedne moždane vijuge. Odgovornost je tu nepoznati pojam.
A prava spolnost je dar, harmonija fizičkog, psihičkog, emocionalnog i duhovnog. Za shvatiti navedeno potreban je prije svega zdrav mozak. Naravno, koga ima.

Nema komentara: