12 studenoga 2009

DLAKAVA ČUDOVIŠTA

         Završio je nedjeljni objed. Umjesto lagane sijeste, gusta, dosadna kiša prikovala me uz TV. Kad tamo Nedjeljom u 2. Aco Stanković i pajdo Miljenko Jergović.

         Aco je danima najavljivao drugog gosta, izvjesnog Emira Kusturicu. Nekdašnji režiser zadnjih godina «otkrio» je svoje povijesne korijene, primio se krsta i postao Nemanja. Zato je izdašno honoriran od strane tadašnje srbijanske vlasti zavidnim imanjem u Srbiji, gdje napravio svoj Kunstdorf. S obzirom na veličinu posjeda, svojega novog begluka, brzo se prozvao Nemanja Kustur-beg. Postaje «misionar» pravoslavlja primajući na svome begluku infantilne Japance, darivajući im krstove, a oni ushićeno skakutali, uvjereni da dobivaju prestižna odlikovanja Luja XVI. Nemanja Kustur-beg je njihovo poskakivanje, pak držao božjim znakom prelaskom na novu vjeru, što ga je činilo beskrajno sretnim.

         I naš naivni Aco uputi se, s čitavom HT logističkom svitom na Emirovu begovinu. Dugo su divanili, i umjesto očekivanog intervjua, ponizno odbije begovu ponudu prelaska na vjeru pradjedovsku. Na sve to beg se razjari (popizdi po današnji!), te s nogom u stražnjicu isprati Acu u «lepu njegovu».  

         Spomenuti Miljenko, begov bosanski pandan, kameleonski konvertit i skriboman, lik je koji teško sjeda i na pun želudac. Uživio se u svoju zamjensku ulogu i zajedno s Acom sat vremena dokono teferičio olajavši pri tome svakoga koga se sjetio. Svjestan svoje moći, koju crpi s jasala svoje megakompanije EPH-a, blesavo se beljio, stenjao, prduckao, ne spojivši ni jednu suvislu rečenicu. Drugarima je, za puni ugođaj u studiju, falila samo topla kafica s rahatlucima.

         Acina inspiracija definitivno je u krizi. Možda ju popravi novi, povoljniji menadžerski ugovor. Umjesto odlaska na noge ofucalom fašisti, ekskluzivu je mogao pronaći i u našoj Podravini, nekada najzapadnijoj begovini Otomanskog carstva.

Zar Aci nije zanimljiva tema već redovita, sezonska pojava hladnokrvnog mažnjavanja velike love nevinim i naivnim građanima? Akteri gubitničko-dobitničke kombinacije su sve ugledna imena: bankari, doktori, službenici, profesori…Hipoteke, otplate tuđih kredita, razbijanje obitelji, nije li to realna životna tema? Sa svojim pajdašem Miljenkom, onako muški, uz domaću rakiju i slaninu, mogli bi napraviti finu psihološku i sociopatološku analizu podravskog čovjeka i istinski ganuti TV pretplatnike. Aco čekamo te.

Nema komentara: