11 travnja 2010

OBAMA BUDI PAMETAN, POSLUŠAJ I HZZO

Američki predsjednik i novopečeni nobelovac Barack Obama izvojevao je svoju najtežu, kako kaže, povijesnu pobjedu. Progurao je zakon iz zdravstvenog osiguranja «boksačkom» pobjedom u parlamentu, 217:212. Navedenim zakonom država će zdravstveno osigurati svoju sirotinju, beskućnike, neradnike i džabalebaroše, njih par desetaka milijuna.  Radi se o enormnoj količini dolara, većom od cijene svih ratova koje Ameri koje kuda vode zadnjih desetak godina. Čak se i Obaminom potpredsjedniku omaklo nazvavši zdravstveni proračun «je… lovom».
Amerika je sinonim surovog kapitalizma, rada, profita i bezdušnosti. Solidarnost tamo ne stanuje. Zato će biti zanimljiva reakcija radne Amerike kada sljedećih mjeseci i godina shvate, kome i kako sve cure državni zdravstveni dolari.
Obama se požurio. Da si je dao malo truda i pročešljao modele zdravstvenog osiguranja europskih država, starijih od same Amerike, mogao je koješta naučiti. Pa, i u našem HZZO-u (Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje), jasno bi mu rekli da kartica dopunskog (privatnog) osiguranja je jedina zdrava kartica (po reklamnom spotu!). Nije to ona državnog. Ona u startu amnestira (su)odgovornost osiguranika.
Ako je američki predsjednik nečim želio dati povijesni obol svojem mandatu, imao je puno jačih poteza. Osobno bi mu savjetovao, kao i većina svjesnog čovječanstva, da zakonskom regulativom makne dva američka nutritivna smeća (Colu i McDonalds) te prekine s višegodišnjim trovanjem ne samo Amerikanaca, nego i čitave planete. Time bi, kao što i priliči jednom nobelovcu, poslao jaku poruku o važnosti prevencije u zdravstvu.
Ovako, trošiti će beskrajno energije u objašnjavanju svojega povijesnog zakona, sve do sljedećih izbora, koji bi mu mogli donijeti klasični politički nokaut. I Pirovu zdravstvenu pobjedu.

Nema komentara: